2012. augusztus 10., péntek

Mikor készül a kiadmány, a másodlat és a másolat?


A közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet 2. § 25. és 26. pontja szerint:
"2. § 25. másodlat: az eredeti irat egyik hiteles példánya, amelyet az első példánnyal azonos módon hitelesítettek;
2. § 26. másolat: az eredeti iratról szöveg-azonos és alakhű formában, utólag készült egyszerű (nem hitelesített) vagy hiteles (hitelesítési záradékkal ellátott) irat;"

Kérdés: Mikor készül a kiadmány, a másodlat és a másolat?

Válasz: A kiadmány a külső szervezethez küldendő iratok egyik fajtája, melyet csak hitelesen lehet külső szervezethez továbbítani. A kiadmányozás az irat aláírásának jogszabályban meghatározott módja, mely aláírással a kiadmányozási joggal rendelkező személy a kiadmányt hitelesíti.

A kiadmány az eredeti, hitelesített irat, az első példány. A kiadmányozáskor a kiadmánynak több másodlata is készülhet. A másodlat a kiadmány második, harmadik, stb. eredeti példánya, melyet a kiadmánnyal azonos módon hitelesítettek.

A másolat mindig utólag, a már kiadmányozott iratról vagy másodlatáról, nem hiteles vagy hiteles másolatként készíthető. A papíralapú dokumentumokról elektronikus úton történő másolat készítésének szabályait a 13/2005. (X. 27.) IHM rendelet szabályozza.


1 megjegyzés:

  1. Tritanium Legs - TITACO TINTE
    Tritanium Legs - TITACO TINTE - TITACO used ford edge titanium TINTE. 4 out of 5 stars toaks titanium 711 reviews titanium grades $50.00 Tritanium Legs 라이브스코어 | TITACO TINTE - TITACO TINTE. titanium edc 3 out of 5 stars.

    VálaszTörlés